Error
  • You are not authorised to view this resource.

Voorpagina

De Kerstgedachte

{xtypo_quote}Hij keek alsof ie me wilde vierendelen. Door geparkeerde auto’s die me het uitzicht belemmerden was ik op een smal straatje iets te ver doorgereden waardoor ik hem de weg versperde. Nadat ik mijn auto netjes had teruggezet gaf hij me in het voorbijgaan een middelvinger en een blik die helemaal paste bij zijn ogenschijnlijke gebrek aan intelligentie. Deze combinatie van communicatievormen ondersteunde hij tevens verbaal. Wat hij zei kon ik niet horen maar liplezend vermoedde ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat hij me zag als iemand met beperkte verstandelijke vermogens en een ernstige ziekte. Uitdrukkingsloos sloeg ik het wangedrocht gade waardoor hij waarschijnlijk nog agressiever werd en met piepende banden de bocht om spoot. In kroegen of gewoon op straat is het een heel normaal verschijnsel. Met name mannen die met een pas-op-voor-mij-blik de wereld inkijken waarbij  altijd potentieel geweld wordt gesuggereerd. Waarschijnlijk is dit een diep primitief overblijfsel uit de tijd dat wij onze holen waarin onze vrouwtjes de nakomelingen verzorgden moesten beschermen tegen  beren, wolven en andere primitieve stammen.

In mijn werkomgeving kom ik ze ook tegen; de snelle macho’s behangen met een getailleerd modieus pak en een Italiaans schoentje waarin ze zonder sokken lopen. Een grommende BMW completeert hun strakke imago. Streng lopen ze op het werkterrein en met minachtende cynische blik commanderen ze een beetje om zich heen. Altijd met een pas-op-voor-mij-uitstraling.

Als Kerstgedachte leek het me passend, zeker in de huidige tijd waarin geweld aan de orde van de dag is, een oproep te doen aan iedereen die dit leest om eens te proberen de wereld met een glimlach te bekijken. Probeer bij een verkeersovertreding eens een verontschuldigende hand op te steken; je zult zien dat de agressie van de medeweggebruiker verdwijnt als sneeuw voor de zon. Probeer eens een coöperatieve werkhouding en stel je eens kwetsbaar op. Geef gewoon eens je fouten toe en maak eens een ontladende grap daar waar je ooit kwaad werd. Je zult zien dat dit gedrag met gelijke munt wordt terugbetaald.

Maar diegene die mij op traditionele agressieve wijze denkt te moeten benaderen wil ik waarschuwen. In mijn jeugdjaren was ik vrij bedreven in diverse vechtsporten. Deze vaardigheden haal ik zo weer uit de kast en pas dan maar op voor mij!{/xtypo_quote}