Error
  • You are not authorised to view this resource.

Voorpagina

Filesoferen

{xtypo_quote}Voor mijn optredens zit ik vaak op de A2, dus in de file. Probeer daar nog maar eens geflitst te worden! Ik bel dan maar mijn moeder, hoef ik er die week ook niet meer heen, ik epileer me, ik zoek heel de auto op iets eetbaars af, ik bekijk medefilegebruikers of ik ze misschien ken. Ik ken de meeste niet, zij mij ook niet. Sommige willen me wel beter leren kennen op een parkingplek ofzo maar die vind ik in Nederland zo ongezellig ingericht dus dan bedank ik maar.
Weet je wat een erg soort filegebruiker is: de ritsblokkeerder. Bij ritsen hoor je tot het einde door te rijden en dan te ritsen. Maar er zijn van die machosukkels die half op de ritsstrook rijden om ritsers tegen te houden. Waarom? Ik weet het niet. Het liefst zou ik hen met hun middenklasser om een praatpaal krullen. Maar ja, met mijn 1,60m heb ik weinig bij te zetten.
Ik moet het dus hebben van mijn woorden. Maar mijn gebarentaal en groot articuleren is niet zo goed ontwikkeld, de enige gebaren die ik ken zijn obsceen en ik slis, ik denk dat dat er erg eng uitziet want de mensen kijken meteen voor zich.
Om dit soort verwarring te voorkomen heb ik een boekje geschreven: ‘Filesoferen’. Hierin staan teksten als: ‘Hoe is’t?’, ‘kopje koffie?’, ‘auto kopen?’, ‘getrouwd?’. Natuurlijk zit er ook een antwoordsupplement bij: ‘goed’, ‘klote’, ‘ja’, ‘nee’, ‘liever thee.’ of ‘ik lig in een scheiding’. Het boekje werkt perfect. Veel persoonlijker dan chatten. Heerlijk om de dag met een file te beginnen. Als ik in de verte de 50km-lampen op zie flikkeren pak ik mijn boekje vast.
Inmiddels ben ik bezig met een tweede boekje ‘filetaal voor gevorderden’. Uitspraken hierin zijn gericht op efficiëntie. Zaken zijn eenvoudig te regelen omdat de Gouden Gids letterlijk aan je voorbij trekt. Proefritten doe ik tijdens de file; gewoon even van auto wisselen. De installatie van nieuwe software op mijn laptop doet een voorbijrijdende IT-er. Bij dit tweede boekje is de tekst ook in spiegelschrift zodat ik via de spiegels kan communiceren.. !PLEH{/xtypo_quote}

{loadposition empty}