Error
  • You are not authorised to view this resource.

Voorpagina

Grip op je financiën

{xtypo_quote}Na een jeugdperiode met zak- en babysitgeld waarmee ik mijn financiële behoeftes stilde ben ik naar het buitenland vertrokken. Tien jaar lang leefde en sliep ik onder viaducten, in auto’s, parken, kibboetsen en later in de buitenlandse hotels waar ik werkte. Ik had wel eens van ‘vaste lasten’ gehoord maar wist niet exact wat dat waren. Ik was ongeveer 30 toen ik terugkwam in Nederland. Ik vond een flatje in het pittoreske Tilburg-Noord. Ik kreeg veel post dat ik netjes op een stapeltje legde om eens een keertje te lezen. Na een paar maanden kreeg ik ineens onaardige mensen aan de deur die me bedreigde met vervelende maatregelen als ik niet zou betalen. Ik ben toen die brieven maar eens gaan openen … allerlei rekeningen: gas, water, elektriciteit, kabel, telefoon, onroerendgoed belasting, riool- en afvalrechten, hondenbelasting, WA-verzekering, inboedelverzekering, wegenbelasting, het hield niet op.
Ongemerkt en ongewild was ik terechtgekomen in een systeem waaruit ontkomen niet mogelijk lijkt. Als een stalen klem houdt dit financiële systeem mij in een totalitaire greep. Ik wilde niet meedoen. Ik wilde gewoon een hutje op de hei bij een of ander meer. Ik ben daar nog naar op zoek geweest maar dat liep op niets uit want voor een hutje op de hei moet je toch al snel een miljoentje of wat te besteden hebben. Er is slechts één alternatief: de criminele wereld … heb ik ook geprobeerd maar het systeem wist me te vinden en heeft mij toen weten te breken.
Ze hebben me veel geleerd, onder andere dat het geld niet van mij is, ik ben een economisch object. Ik mag het geld hooguit even vasthouden voor het idee, even in bruikleen hebben totdat het systeem weer een manier vindt om het terug te vorderen.
Grip op m’n financiën heb ik dus niet, maar dat hoeft ook niet. Middels mijn fiscale nummer en alle automatische afschrijvingen heeft het financiële systeem grip op mij en ik weet dat wanneer de rode streep eerder dan het einde van de maand in zicht komt dat ik harder moet werken. Maar ook dat is niet erg want arbeid adelt. Sommigen vonden zelfs dat het vrij maakt! En dat is wat ik wil; vrij zijn{/xtypo_quote}.

{loadposition empty}