Error
  • You are not authorised to view this resource.

Voorpagina

Multifunctioneel verbeterd

{xtypo_quote}Mijn broer had vroeger zo’n Zwitsers zakmes. Dat intrigeerde me. Je kon er mee snijden, kurken trekken, flessen openen; er zat zelfs een schaar in en een kompas. Ik denk dat het zakmes het eerste wijd verbreide multifunctionele voorwerp was, in een verder behoorlijk gesepareerde wereld. Tegenwoordig zijn we de speelbal geworden van ontwerpers die er een genoegen in scheppen alles zoveel mogelijk multifunctioneel te maken.
Ik stond laatst in een theater dat haar gebouw deelde met o.a. een crèche, een bibliotheek en last but not least een huid- en oedeemspecialist. Ga je vrijdagavond in je zondagse pak naar het theater, zit je in dezelfde stoel als waarin je die ochtend nog aan je voetschimmel werd geholpen, snot van een peuter aanzit en waarop je buurman morgen zijn origamicursus volgt. De theaterzaal zelf was ook multifunctioneel. Geen pluche, geen balkonnetjes maar een grote rechthoekige bak, want dan kun je de stoelen zo makkelijk in- en uitschuiven voor een bedrijfsfeest en de Elvisbuttonruilbeurs. In de kleedkamer hangt de zweetlucht van een hele week bejaardengym en de strontlucht van babyyoga. Misschien is het een idee dat de toneelmeester volgend jaar ook de voorstellingen doet.
Lieve mensen van de afdeling multifunctionaliteit vraagt u zich wel eens af of u het leven mooier maakt of dat u het vult met ongevraagde toepassingen en foeilelijkheid.
Maar als u dan toch iets multifunctioneels wilt ontwerpen, laat het dan de oplaatkabels zijn die ik evenveel verschillende in huis heb als multifunctionele apparaten!{/xtypo_quote}

{loadposition empty}