Error
  • You are not authorised to view this resource.

Voorpagina

Nederland B.V.

{xtypo_quote}Toen ik columns ging schrijven besloot ik het nooit over politiek te hebben. Die vorm van satire bedrijven is niet aan mij besteed. Maar de afgelopen verkiezingen nog in het achterhoofd met alle politieke lachwekkendheden daar omheen doen me nu toch eenmalig anders besluiten.
Nederland is een bedrijf. En niet zomaar een bedrijf, het is een heel omvangrijk gecompliceerd bedrijf in een gecompliceerde wereldmarkt. En wij ondernemers weten dat een bedrijf pas floreert als het management een goed geëngageerd management is, hoe goed haar product en de markt ook is. Hoe kan het dan in Godsnaam dat het bedrijf Nederland een management heeft dat drijft op populisme, eigen- en partijbelang en korte termijn handelen? Het antwoord op die vraag is in mijn optiek heel simpel. Daar waar elke organisatie moeite noch kosten spaart een zo goed mogelijk management te selecteren, op te leiden en te koesteren, laat Nederland haar politici kiezen door een onwetend volk. Hoe leuker deze managers kletsen met Ali B. in ‘De Wereld Draait Door’ en hoe volkser ze zich gedragen tijdens allerlei onbenulligheden, hoe populairder ze zijn en hoe meer kans ze dus maken om gekozen te worden. Tegen een hongerloontje, want laten we eerlijk zijn; elke zichzelf respecterende topmanager lacht om de Balkenendenorm, proberen ze de zaken angstig voor maximaal 8 jaar aan elkaar te ritselen om daarna in het bedrijfsleven of anderszins vol door te stoten. Op deze manier hebben we in de Haagse Kamers een groepje om zich heen modderende halzen verzameld die het liefst zelfs de beslissingen door middel van referenda door het volk zouden willen laten nemen om zich zodoende nog meer ingedekt te weten. Plato draait zich als een bromtol in zijn graf bij het aanschouwen van zoveel democratische leeghoofdigheid.


Hoe het wel moet? Als onwetende burger met een gezond boerenverstand zou ik zeggen dat we de beste mensen moeten selecteren. Die kanjers geven we vervolgens een salaris waarvoor Bill Gates respect heeft waarna we hen in alle rust en afzondering laten doen waarvoor ze betaald worden. De media mogen zich vervolgens bezighouden met het WK voetbal en de Tour de France en wij Nederlanders gebruiken onze democratische stembanden slechts om onze jongens deze zomer aan te moedigen. Mocht dan zo’n manager moedwillig en onethisch wanpresteren, dan hebben wij als Nederlands volk uiteraard het volste recht om hem of haar op hardhandige wijze te ontdoen van de voortplantings- organen; voor God, Koning en Vaderland uiteraard.{/xtypo_quote}