Error
  • You are not authorised to view this resource.

Voorpagina

Netwerken

{xtypo_quote}Ergens in het nabije verleden stootte ik op de term ‘netwerken’. Dit is nog helemaal niet zo lang geleden. Ik wist dat het te maken had met het opdoen van zakelijke contacten maar ik kon me er werkelijk geen voorstelling van maken. En eerlijk gezegd vind ik dat nog steeds moeilijk. Hoewel ik noodgedwongen af en toe een netwerkbijeenkomst bezoek, komen die bijeenkomsten me telkens geforceerd en nutteloos voor. Een groepje  in het nette pak gehesen ondernemers die in hun spaarzame vrijetijd onder het pseudogenot van een drankje een paar uur pretenderen geïnteresseerd te zijn in de werkzaamheden van een ander, ondertussen naarstig zoekend naar een passend moment om over zichzelf te kunnen gaan praten. De enigen die er wel bij varen zijn de producenten van visitekaartjes. Bij het betreden van het zaaltje voel je de onderzoekende blikken: ‘Wie is die snuiter, is hij een potentiële opdrachtgever?’ En omdat ik iets ongecultiveerds over me heb, iets rauws, voelt men zich vaak niet zakelijk tot me aangetrokken. En dat is fijn want dat betekent dat ik me niet noodgedwongen hoef te mengen in flapgesprekken over IT-gerelateerde zaken, over nieuwe business-concepten en over gepaste kleding voor de moderne zakenman.
Van een afstandje zie ik dan hoe groepjes ondernemers ongemakkelijk bij elkaar scholen, de ene hand krampachtig om een spa’tje rood en de andere vrij om als een revolverheld snel een visitekaartje te kunnen trekken. Gelachen wordt er nauwelijks; slechts een plichtmatige grinnik wanneer een voorzichtig grapje wordt gemaakt. Gelukkig is er altijd wel iemand die zich ook afzijdig houdt. En omdat het een beetje zielig is om alleen te staan zoek ik die persoon dan maar op. Niet zelden blijkt hij of zij een innemende figuur te zijn waarmee ik een geanimeerd gesprek kan hebben. En dat gesprek gaat nooit over ons werk. Na even een paar aftastende grappen gaan we vaak los. De spa-rood wordt al snel vervangen door bier en van de gesprekken die volgen zou Hans Teeuwen regelmatig het schaamrood op de kaken krijgen. Ons groepje, dat zich niet zelden uitbreidt naarmate de avond vordert, blijft doorgaans als laatste over. De alcohol doet zijn werk.
Op deze manier heb ik een verzameling leuke contacten opgedaan. Afspreken doen we inmiddels in de kroeg en met enige regelmaat worden zelfs over en weer opdrachten aan elkaar gegund.
Ik zou iedereen willen adviseren om die vervelende netwerkbijeenkomsten voortaan te mijden. Spreek gewoon af in de kroeg of op een terras, drink jezelf een stuk in de kraag en praat vooral niet over je bedrijf. En die visitekaartjes? Ik wring ze onder die ene net te korte tafelpoot, gebruik ze als boodschappenbriefje en maak er mijn nagels mee schoon. Hartstikke handig die dingen!{/xtypo_quote}