Error
  • You are not authorised to view this resource.

Voorpagina

Orgaandonatie

{xtypo_quote}Een paar weken geleden lanceerde De Nederlandse Transplantatie Stiching (NTS) de landelijke actie ‘Ben jij al Donor’ met als doel zoveel mogelijk orgaandonateuren te werven. Een goede actie! Ik heb zelf ook een donorcodicil. Ik had die al voordat ik geboren werd, mijn ouders hoopten waarschijnlijk dat ze het hele kind bij de geboorte konden doneren.
Toch wil ik bij mijn donorcodicil wel een aantal kanttekeningen plaatsen voordat ik de ziekenhuizen blij maak met een dooie mus. Ik heb bijvoorbeeld nog maar één nier. Die andere besloot jaren geleden om ermee op te houden. Die ene nier heeft sindsdien tropenjaren gedraaid. Ik weet niet of je daarmee nog iemand onbezorgd kunt laten plassen. Mijn huid is ook niet meer wat ie geweest is, niet onderhouden, u kent dat wel, te lui om in te smeren. Mijn ogen, hoe mooi ze voor sommigen ook zijn, functioneren alleen nog met behulp van een leesbril en mijn longen doen het weliswaar nog steeds tenzij er heel hard mee gerend wordt. En wat betreft de rest kun je ook niet zeggen dat het van een oud vrouwtje is geweest die het altijd in de garage heeft gehad en dat er bijna niet mee gereden is want het is allemaal echt gebruikt, flink ingezet, die teller is zeker drie keer rond geweest.
Mijn organen blijven uiteraard beschikbaar, misschien dat ze nog iets met mijn lever kunnen, maar ik overweeg toch op mijn buik te tatoeëren dat prestaties uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst!
Verder een belangrijk detail is dat er door mijn verzekering meer uitgekeerd wordt aan mijn nabestaanden als ik een verkeersongeluk krijg. We hebben bij mij thuis dan ook afgesproken dat, mocht ik op wat voor manier dan ook doodgaan wat niet een verkeersongeluk is maar bijvoorbeeld een hartaanval, wat niet mijn eerste zou zijn, ze me dan naar de weg slepen en dan pas het ziekenhuis bellen. Die extra 50.000 euro is die moeite echt wel waard. Ziet u mij dus liggen aan de kant van de weg, rij er voorzichtig omheen want aan mijn kleren zouden ze nog wel iets kunnen hebben.{/xtypo_quote}

{loadposition empty}